Over ons

De Stedelijke Scholengemeenschap Nijmegen is een openbare school voor voortgezet onderwijs gestoeld op de Jenaplan-visie. De school heeft een heterogene onderbouw en een bovenbouw met vwo, havo en vmbo-t. Ons motto is 'hoofd, hand en hart'. De school gaat uit van de leerling en diens talenten. Niet alleen kennis (hoofd), maar ook vaardigheden (hand) en attitude (hart) worden vanuit de mogelijkheden van de leerlingen ontwikkeld.

Leerlingen van de SSgN blijven twee (vmbo-t) of drie (havo/atheneum) brugjaren in een heterogene groep, de zogenoemde stamgroep. Ze zitten dus onafhankelijk van hun schooladvies voor vwo, havo of vmbo-t bij elkaar in dezelfde brugklas. De onderbouwklassen hebben twee mentoren die de leerlingen intensief begeleiden en zoveel mogelijk lessen in de klas verzorgen. De lesstof wordt op drie niveaus aangeboden en getoetst. Zo kunnen leerlingen voor elk vak op hun eigen niveau werken en zich ontwikkelen. Er is veel verdiepings- en verrijkingsstof en om leerlingen voldoende uit te dagen zijn er regie-uren en masterclasses.

Niet de methode, maar de leerling staat centraal. Als Jenaplan-school werken we zowel in groepen, maar ook met leerlingen individueel. Dat doen we via gesprekken, coaching, projecten en vieringen. We besteden uitgebreid aandacht aan sociale vaardigheden, studie- en planningsvaardigheden, betrokkenheid bij anderen en respect. De SSgN doet veel aan talentontwikkeling van individuele leerlingen. We zijn een topsport-talent- school en een cultuurprofielschool, dat wil zeggen dat we topsporters en creatieve talenten leren hoe ze training en wedstrijden dan wel uitvoeringen en repetities kunnen combineren met school. De school biedt veel mogelijkheden voor creatieve vorming, zowel binnen het lesprogramma als daarbuiten. De leerlingen kunnen examen doen in alle cultuurvakken. Bovendien is de SSgN een school waar jonge onderzoekers op (bèta-)wetenschappelijk gebied alle mogelijkheden krijgen.
 
Rector Marcel Janssen: ‘Ons motto “hoofd, hand en hart” is zichtbaar en voelbaar in de school. Leerlingen en medewerkers ervaren de sfeer en cultuur in de school als prettig.’