Over ons

Het Stedelijk Gymnasium Arnhem (SGA) is een openbare school voor voorbereidend wetenschappelijk gymnasiaal onderwijs. Onze leerlingen doorlopen met succes en plezier hun schoolcarrière en ontwikkelen zich – in verbinding met de klassieke oorsprong van onze westerse samenleving – tot kritische wereldburgers, toegerust voor de volgende stap. Zij zijn slim, nieuwsgierig en ambitieus en willen de wereld ontdekken. Het is onze opdracht om ze te inspireren en uit te dagen tot maximale ontplooiing van hun talenten. Intellectueel en cognitief, moreel en sociaal. Dat doen we met een breed, diepgaand en samenhangend programma en met oog voor de verscheidenheid van de leerlingen.
 
Leerlingen en medewerkers hebben met elkaar afgesproken dat betrokkenheid, respect, kwaliteit en plezier de uitgangspunten zijn om met elkaar om te gaan. Daardoor is de school een veilige plek, waar alle leerlingen en medewerkers zichzelf kunnen zijn en anderen accepteren zoals ze zijn. Het SGA is een categoriaal gymnasium: de school kent naast het gymnasium geen ander schooltype en heeft geen brugklas. Leerlingen blijven de eerste drie leerjaren in principe bij elkaar in de klas. We zijn een regionale school met ongeveer 700 leerlingen. Onze leerlingen zijn afkomstig van meer dan honderd verschillende basisscholen uit de wijde omgeving van Arnhem.
 
Gymnasium
 
‘Gymnasium’ is afgeleid van het Griekse woord ‘γυμνασιον’  (gymnasion), dat ‘oefenschool’ of ‘sportschool’ betekent. De oude Grieken hechtten veel waarde aan sport, omdat sportbeoefening het lichaam gezond houdt. Het ‘γυμνασιον’  was ook een ontmoetingsplaats, waar gesprekken plaatsvonden. Scholen zoals wij die nu kennen bestonden niet. Wel had Athene de beroemde academie van Plato, waar denkers met elkaar converseerden. Het hedendaagse gymnasium biedt eigentijds en uitdagend onderwijs op hoog intellectueel niveau, waarin de verbinding wordt gemaakt met het Europees erfgoed van de klassieke cultuur. Want een groot deel van onze cultuur berust op de grondslagen die door de Grieken zijn gelegd en via de Romeinen, de middeleeuwen en de renaissance aan ons zijn doorgegeven. De schrijvers van toen staan ook nu nog op het programma, omdat zij kunnen bijdragen aan begrip van de wereld van nu en het scherpen van een kritische blik. Traditie en moderniteit gaan op ons gymnasium hand in hand.
 
Het gymnasiale karakter van de school bestaat uit het belang dat we hechten aan verbreding, verdieping en méér bieden dan vereist. Naast een mooi diploma willen wij onze leerlingen ook andere dingen meegeven, zoals zelfstandigheid en de vaardigheid om structuur aan te brengen en verbanden te leggen. Leerlingen die voor onze school kiezen, beseffen de meerwaarde van een klassieke component en het ontwikkelen van gymnasiale vaardigheden. Vanaf het eerste leerjaar krijgen leerlingen naast Nederlands, Engels, Frans en Duits ook de twee klassieke talen Latijn en Grieks. De klassieke talen en cultuur komen waar mogelijk als (historische) context terug bij andere vakken.