Over ons

Het Samenwerkingsverband (SWV) Primair Onderwijs Amsterdam Diemen bestaat uit 42 schoolbesturen, 240 scholen voor regulier onderwijs, speciaal basisonderwijs en speciaal onderwijs, met ruim 65.000 leerlingen in de gemeenten Amsterdam en Diemen. Het samenwerkingsverband is zowel een netwerk- als een uitvoeringsorganisatie. In beide ‘organisaties’ hebben we verschillende verantwoordelijkheden en rollen. Ons Ondersteuningsplan is hierin leidend. 
 
De netwerkorganisatie
In onze rol als ondersteuner van de netwerkorganisatie hebben we de verantwoordelijkheid om samen met de schoolbesturen en de scholen het Ondersteuningsplan uit te voeren. Samen met de partners voor passend onderwijs (de ouders, gemeenten en de jeugdhulp) organiseren en bieden we ondersteuning voor leerlingen. Het liefst op de basisschool, maar wanneer dat voor de leerling beter is op het gespecialiseerd onderwijs. We zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor een dekkend aanbod aan onderwijsvoorzieningen, wat betekent dat we gezamenlijk zorgdragen voor voldoende passende plekken.
 
De uitvoeringsorganisatie
De uitvoeringsorganisatie werkt samen met ouders en onderwijs- en zorgpartners om zo snel als mogelijk de ondersteuningsbehoefte van een leerling in kaart te brengen. Wanneer dat is gelukt, zoeken we met ouders en school een geschikte school voor speciaal (basis)onderwijs. Als uitvoeringsorganisatie zijn we formeel verantwoordelijk voor de toekenning van een toelaatbaarheidsverklaring voor speciaal (basis)onderwijs.
De onderwijsadviseurs en maatschappelijk deskundigen houden zich bezig met dit proces. Verder bestaat het team uit een expert autisme en twee experts voor medische- en revalidatievraagstukken. De uitvoeringsorganisatie voert voor de gemeente Amsterdam ook de rol van poortwachter dyslexie.
 
Ter ondersteuning aan beide ‘organisaties’ bestaat het team verder uit een secretariaat, beleidsmedewerkers onderwijs en kwaliteit, coördinator thuiszitters, projectleider hoogbegaafde leerlingen, communicatieadviseur, bureaumedewerker en een directeur-bestuurder.