Over ons

 

RKBS de Rossenberg en CBS de Brink werken aan een nieuwe ontmoetingsschool. Een plek waarin wij kinderen leren om zichzelf te leren kennen, de ander leren respecteren en sa,men kunnen bouwen aan een liefdevollere toekomst.

Wanneer je met elkaar de tijd neemt en de ruimte voelt om goed te kijken naar onderwijs en wat dit van ons vraagt, geeft dit de mogelijkheden om tot de essentie te komen van wat er voor onze leerlingen nu belangrijk is. Wij zijn van mening dat KC Atlas twee wezenlijke uitdagingen zou moeten aanpakken: de almaar toenemende maatschappelijke en prestatiedruk, alsook het proactief inspelen op de verscheidenheid van leerlingen door een meer persoonlijk ontwikkeltraject te faciliteren. Om daar te komen staat ons geloof in de unieke capaciteiten van elk kind centraal. 

Hier, te midden van een liefdevolle pedagogische omgeving, wordt ruimte gecreëerd waarin individuele groei en bloei kunnen gedijen. Wij zien leren niet enkel als een reeks kerndoelen, maar als een voortdurende reis. Gebaseerd op een stevige kennisbasis moedigen we onze leerlingen aan om hun eigen grenzen te verkennen, waarbij we geloven dat het niet enkel gaat om wat ze leren, maar vooral hoe ze leren en groeien als individuen. Op onze school richten wij ons op de groei die kinderen doormaken en zien wij dit als mooie prestaties waar het kind en de ouders trots op kunnen zijn. Hier vinden kinderen de ruimte en het vertrouwen om zichzelf te ontwikkelen op hun eigen unieke wijze. Tegelijkertijd streven we naar een evenwichtige omgeving, waar beweging en stilte, actie en rust, samenkomen om een gezonde basis te vormen voor hun ontwikkeling.

De school fungeert niet enkel als een plaats van kennisverwerving, maar ook als een omgeving waarin kinderen zichzelf leren kennen en actief de wereld om hen heen verkennen. Ook is het een plek waar ouders en leerkrachten samenwerken als partners in de opvoeding en begeleiding van het kind, met als doel een liefdevolle pedagogische basis te creëren die zich uitstrekt van thuis tot in de klas. Diversiteit wordt niet alleen erkend, maar ook gevierd op onze school. We begrijpen dat elk kind uniek is, met verschillende behoeften en talenten.  Als integraal onderdeel van de wereld om ons heen streven we naar verbinding met de bredere gemeenschap, met als doel onze leerlingen voor te bereiden op de uitdagingen van de wereld.

In essentie staan wij voor het begeleiden van onze leerlingen tot verantwoordelijke mensen. Bij ons leren kinderen niet alleen hun talenten te ontdekken, maar ook problemen op te lossen en weloverwogen keuzes te maken.

Ons motto onderstreept de collectieve verantwoordelijkheid en samenwerking die essentieel zijn bij het begeleiden van elk kind op onze school. Het benadrukt het belang van de bredere gemeenschap in de opvoeding en vorming van de kinderen die aan onze zorg zijn toevertrouwd.

Op onze school is iedereen van harte welkom. Je eigen levensovertuiging, je culturele en etnische achtergrond, je voorkeuren en levenswijzen doen er bij ons op school toe. Dit betekent dat we werk maken van ontmoeting en dialoog over ieders visie op goed leven en de emoties en gedragingen die daarbij horen. Daarom maken we werk van onze school als 'ontmoetingsschool’ waar iedereen zich welkom voelt en waar werk wordt gemaakt van dialoog. Van daaruit kiezen wij voor denominatie: ‘Algemeen Bijzonder’ als formele identiteit.

Openheid en nieuwsgierigheid zijn voor ons belangrijke waarden binnen ons ontmoetingsonderwijs: iedereen mag er volop zijn, zoals zij/hij is. Dit geldt voor leerlingen, ouders/verzorgers en voor de teamleden. We onderstrepen hiermee tevens de waarde van vrijheid: iedereen die bij onze school hoort is vrij om zijn/haar eigen levensbeschouwing en identiteit te ontwikkelen en te uiten wat haar/zijn hart hem/haar ingeeft.