Over ons

De Westwijzer is een vreedzame school. Vanuit dit lesprogramma wordt de school en klas gezien als een leefgemeenschap waarin leeringen zich verder kunnen ontwikkelen. Ze voelen zich gezien en gehoord en krijgen een stem binnen de gemeenschap. 

Door middel van een lessenserie biedt de Westwijzer leerlingen verschillende competenties aan die nodig zijn om mee te komen in de maatschappij. Ze leren hoe je conflicten oplost, mogen meedenken over belangrijke zaken op school en krijgen belangrijke verantwoordelijkheden. Ook leren ze op een positieve en zorgzame manier met elkaar omgaan zowel we in een inclusieve gemeenschap graag zien. 

Niet alleen leerlingen leren nieuwe competenties. Ook leerkracht krijgen op de Westwijzer trainingen. Zo wordt er aandacht besteed aan team- en individuele ontwikkeling, aan het gedrag van leerkrachten, sociale veiligheid, omgaan met (ongewenst) gedrag, ouderbetrokkenheid en groepsvergaderingen. Leerkrachten geven hierdoor het goede voorbeeld. Alleen dan lukt het leerlingen een democratische gemeenschap neer te zetten waarin positief gedrag en gezamenlijke verantwoordelijkheid centraal staan. 

De 'ontdekkingsreis' van de leerlingen wordt vormgegeven door 'dromenjagers', 'ontdekkingsreizigers'en 'omdenkers' binnen het team.