Over ons

Het Montessori Lyceum Gooise Meren is een brede school in Gooise Meren voor mavo, havo, atheneum en gymnasium. Wij zijn de enige Montessori-VO-school in het Gooi. In ons onderwijs hebben we extra aandacht voor kunst en cultuur, digitale technologie en duurzaamheid.

Docenten die zichzelf graag willen ontwikkelen zijn bij ons aan het juiste adres. Omdat we volgens de ideeën van Maria Montessori werken, volgen zij allemaal een opleiding tot Montessoridocent. In het Montessori-onderwijs is het uitgangspunt dat de docent zoekt naar het potentieel van de leerling en helpt om maximale ontwikkeling te stimuleren. Daarbij wordt uitgegaan van de ontwikkelingsfase waarin elke leerling zich individueel op een bepaald moment bevindt. De tijd is van de leerling en niet van de docent.
 
Docenten werken bij ons vaak vakoverstijgend. Zo biedt het vak mens en maatschappij plaats aan de klassieke vakken geschiedenis, aardrijkskunde en levensbeschouwing samen.
 
Onze verlengde brugperiode (twee jaar op niveau mavo/havo, drie jaar op niveau havo/atheneum/gymnasium) helpt onze leerlingen om op het voor hun beste niveau uit te komen. Het geeft hun docenten de kans om ze echt te leren kennen en te helpen om zichzelf te ontwikkelen voor ze hun keuze maken. Het duomentoraat is ook een investering in de relatie tussen de leerling, de ouders en de school.
 
Het Montessori Lyceum Gooise Meren heeft vanuit een sterke overtuiging gekozen voor een school die gaat voor kansengelijkheid in het onderwijs.
 
Het Montessori Lyceum Gooise Meren is ontstaan uit een fusie van het Willem de Zwijger College en de Vitusmavo. De eerste lichting brugklassers is gestart in augustus 2022.