Over ons

Het Montessori Lyceum Amsterdam (MLA) is in 1930 opgericht en is de eerste school voor voortgezet montessorionderwijs. Het MLA is ruim 90 jaar na zijn oprichting nog volop aan het pionieren. De grote school die het was (1950 leerlingen) is aan het krimpen tot een vestiging van uiteindelijk 1200 leerlingen binnen één (nog in aanbouw zijnde) vestiging aan de Pieter de Hoochstraat, en aan het groeien op een tweede vestiging MLA#2 op de C. van Eesterenlaan (per 2025 gevestigd in de Sluisbuurt).

Op het MLA zitten nu 1600 leerlingen verdeelt over de onderbouw op de Van Ostadestraat en de bovenbouw op de Pieter de Hoochstraat. Op het MLA#2 is nu alleen nog een onderbouw (leerjaar 1 en 2) met 200 leerlingen.

Schoolcultuur
Op het MLA zijn leerlingen en docenten gelijkwaardig (maar niet elkaars gelijken). Deze verhouding is cruciaal, vormt de kern van het pedagogisch klimaat en zorgt voor een prettige sfeer in de school. Op onze school leren leerlingen verantwoordelijkheid te dragen voor hun eigen handelen en leren zij zelfstandig te werken. Docenten en medewerkers geven leerlingen het vertrouwen dat ze dit kunnen. Leerlingen zijn tijdens hun periode bij ons op school in toenemende mate in staat zelf de regie op hun leerproces te nemen. Het is de taak van betrokken docenten en medewerkers om ze daarbij te helpen en dit ook voor te leven, vanuit de overtuiging dat de docent niet alleen kennisoverdrager is, maar ook cultuuroverdrager.

Meer weten over het MLA? Bekijk dan onze website www.hetmla.nl

De school is onderdeel van De Montessori Scholengemeenschap Amsterdam (MSA), een scholengroep met vijf scholen (Metis, MLO, IVKO, MLA en Terra Nova).