Over ons

De Kruidenhoek is een Jenaplanschool en is uiteraard lid van de Nederlandse Jenaplanvereniging (NJPV). Er zijn in Nederland ongeveer 200 Jenaplanscholen, de meeste voor basisonderwijs. Zij baseren zich op de ideeën van de Duitse onderwijskundige Peter Petersen (1884 - 1952), die als hoogleraar aan de universiteit van Jena vanaf 1924 zijn visie aan de bestaande universiteitsschool vorm gaf.

Petersens pedagogische visie is gebaseerd op ideeën over menszijn, samenleving, onderwijs en de taak van de school. Deze zijn geformuleerd in de 20 basisprincipes. De eigenheid en het uniek zijn van elk kind staan centraal. Dit betekent dat ieder kind zich moet ontwikkelen tot degene die het in wezen al is. Volwassenen hebben de opdracht om kinderen in hun eigen menszijn te waarderen. De visie op samenleven gaat uit van de gedachte dat de mens alleen in relatie met anderen mens kan worden. Mensen spelen, praten, werken, eten en vieren met elkaar. De belangrijkste taak van de school is onderwijs en opvoeding: kinderen leiden en begeleiden in hun ontwikkeling als mens.

De Kruidenhoek daagt leerlingen uit en stimuleert ze in hun ontwikkeling. Tevens probeert de school sociale vaardigheden bij te brengen zodat leerlingen zich kunnen ontwikkelen tot stabiele en creatieve persoonlijkheden. Door de grenzen te verleggen tot buiten de muren van de school en buiten de kaft van het methodeboek, krijgen de leerlingen de kans zich te vormen tot kritische volwassenen en tot mensen die zorg en respect hebben voor elkaar. Middelen daartoe zijn o.a. het werken in stamgroepen, het opzetten van allerlei projecten door de hele school heen en het integreren van nieuwe media in de onderwijspraktijk waardoor leerlingen zelfstandig en met een grote mate van flexibiliteit en differentiatie kunnen werken aan allerlei opdrachten. Schoolse vakken beheersen is één doel.

De Kruidenhoek beoogt meer: kinderen leren samenwerken, hen te leren weten wat zich in de wereld om hen heen afspeelt. Kinderen moeten zichzelf kunnen zijn en uitgedaagd worden tot leeractiviteiten. Zelfactivering en zelfwerkzaamheid zijn bij ons zeer belangrijk, geen concurrentie maar samenwerking, ontwikkelen van zelfvertrouwen en verantwoordelijkheidsbesef.

De Kruidenhoek is daarom méér dan leren alleen!