Over ons
De leerlingen zijn tussen de 3 tot 12 jaar, zij hebben een communicatieve meervoudige beperking en een algehele achterstand in hun ontwikkeling. Niet iedere leerling kan praten, sommigen communiceren bijvoorbeeld met verwijzers, pictogrammen of gebaren.
Onze leerlingen.
SO CMB/DB De Tamarinde biedt speciaal onderwijs aan leerlingen van 3 t/m 12 jaar met naast een auditieve en/of communicatieve beperking of doofblindheid (een beperking in horen en zien (DB)), een algehele achterstand in de ontwikkeling (IQ lager dan 70). Er kan sprake zijn van bijkomende problematiek, een psychiatrische stoornis bijvoorbeeld een autisme spectrumstoornis, motorische problematiek, medische beperkingen of een visusbeperking, al dan niet verklaard vanuit een syndroom. Ons onderwijs en de begeleiding sluiten aan bij de onderwijsbehoeften van deze communicatief meervoudig beperkte (CMB) en doofblinde leerlingen. Onze leerlingen hebben in vergelijking met leerlingen in het regulier onderwijs een langzamer ontwikkelingstempo en een ander of vertraagd ontwikkelingsverloop. De verschillen tussen de leerlingen op De Tamarinde kunnen groot zijn, bijvoorbeeld in de communicatieve en cognitieve ontwikkeling en de mate van zelfstandigheid. Mede door onze expertise en professionele medewerkers streven wij tegemoet te komen aan ieders specifieke onderwijsbehoeften.
De groepsgrootte bij SO-CMB/DB is bij een MG-arrangement 5 leerlingen per groep.
Bij leerlingen met een DB-arrangement kan een kleinere groepsgrootte worden aangehouden als dit noodzakelijk is.
Heeft een leerling een TOS-MG arrangement dan hanteren wij een groepsgrootte van 9 á 10 leerlingen.
Binnen SO CMB/DB De Tamarinde verschillen hierdoor de groepsgroottes. In de klas wordt de begeleiding zowel door de leerkracht als een onderwijsassistent gegeven.
Er wordt multidisciplinair gewerkt. Dit betekent dat wij in korte lijnen samenwerken met experts op het gebied van onderwijs en zorg.
Bij iedere klas is er een logopedist intensief betrokken voor wat betreft Totale Communicatie en het stimuleren van de communicatieve ontwikkeling. De logopedist geeft leerlingen indien geïndiceerd ook individuele behandelingen. In sommige gevallen wordt er gebruik gemaakt van soloapparatuur.
Daarnaast is er aan elke klas is een intern begeleider en gedragskundige gekoppeld die meedenkt over de ontwikkeling van de leerling.
In veel gevallen is er een samenwerking met fysiotherapie en ergotherapie. Bij medische hulpvragen werken wij samen met Kombino en zijn er korte lijnen met de kinderarts. Alle leerlingen worden gezien door onze kinderarts, deze maakt ook deel uit van onze Commissie van Leerlingenzorg (CVL).