Over ons


Het IVKO is een bijzondere kunstvak- en montessorischool. De school is uniek in Nederland: er is geen andere school die zo’n divers aanbod aan kunstonderwijs heeft. Tegelijkertijd haalt de leerling op het IVKO een regulier mavo- (vmbo-t) of havodiploma.
 
Het IVKO is een kleinschalige, veilige school. In schooljaar 2022/2023 telt de school zo'n 540 leerlingen. De school zorgt voor
een veilig pedagogisch klimaat waarin docenten en leerlingen gelijkwaardig met elkaar omgaan, elkaar vertrouwen en respecteren. Vanuit dat vertrouwen krijgen leerlingen de ruimte om te leren verantwoordelijkheid te dragen.
 
De principiële keuze voor kunstonderwijs houdt ook in dat het IVKO het reguliere programma in beduidend minder tijd aanbiedt. Dat maakt het IVKO een bijzondere en uitdagende school voor zowel de leerling, de docent en ondersteuner.

Het IVKO is een opleidingsschool (NOA) en is lid van de Vereniging Cultuur Profielscholen. Het IVKO maakt deel uit van de Montessori Scholengemeenschap Amsterdam (MSA), een scholengroep met vier scholen en zes locaties. Samen tellen deze scholen zo’n 4.000 leerlingen. Binnen de MSA-scholen zijn het onderwijs en de organisatie gebaseerd op het gedachtegoed van Maria Montessori: ‘Help mij het zelf te doen, vrijheid in gebondenheid en de school als leef - en leergemeenschap.’