Over ons

Het Fons Vitae Lyceum is een school voor havo-, vwo- en gymnasiumonderwijs, met ca. 1050 leerlingen en 110 medewerkers. De school gevestigd in een monumentaal kloosterpand aan een prachtige kade in Amsterdam-Zuid en is goed bereikbaar met fiets, auto en openbaar vervoer.

Onze geschiedenis voert ruim honderd jaar terug. ‘Fons Vitae’ is Latijn voor ‘Bron van Leven’; een passende naam voor ons levendige lyceum met haar klassieke uitstraling. Een sfeervolle en uitdagende school, met ruimte voor verschillen in karakter en leerstijl. We vormen een hechte gemeenschap, waarbinnen leerlingen en medewerkers zich zeer betrokken voelen bij de school en bij elkaar. Deze betrokkenheid is in onze visie de basis voor een succesvolle overdracht van kennis, vaardigheden en leerplezier. De school streeft een brede persoonlijke ontwikkeling van haar leerlingen na, met oog voor belangrijke thema's als kansengelijkheid en het sociaal emotioneel welbevinden.
 
De school werkt deels digitaal en deels met boeken. Al onze leerlingen beschikken over een eigen digitaal "device" welke binnen en buiten de les wordt gebruikt op een manier die ondersteunend moet zijn aan het onderwijsproces. 
 
Het Fons Vitae Lyceum kent een lange traditie van speciale aandacht voor individuele talentontwikkeling (TOF = Talent Ontwikkeling Fons). Deze traditie vloeide in 2012 voort in het behalen van het officiële keurmerk van de Vereniging Begaafdheidsprofielscholen. We zijn trots op dit keurmerk, en ons bewust van de verantwoordelijkheid die het met zich meebrengt. Wij willen de talenten van al onze leerlingen – niet alleen de hoogbegaafden onder hen – actief (h)erkennen, stimuleren en faciliteren. Dit doen we onder meer met klassikale modules en individuele ‘Fons Libertatis’-projecten. Daarnaast hebben we ook goede sportfaciliteiten (2 grote gymzalen en een eigen fitnessruimte) en hebben we muziekstudio's in de school.
 
Op het Fons vinden we het belangrijk dat iedereen verantwoordelijkheid voelt en neemt voor zijn of haar persoonlijke ontwikkeling, vanuit intrinsieke motivatie. Dit geldt zowel voor onze leerlingen als voor onze medewerkers. We vinden het vanzelfsprekend dat collega's samenwerken, elkaars lessen bezoeken, gezamenlijk materiaal ontwerpen en elkaar feedback geven.