Over ons

Onze missie

Het Edith Stein College is een school voor voortgezet onderwijs in het hart van Den Haag. In de superdiverse stad die Den Haag vandaag de dag is, zijn wij een bijzonder diverse en brede school. Met leerlingen van ruim 70 verschillende culturele achtergronden hebben wij de wereld in huis.  

Haagse kinderen, met en zonder migratieachtergrond, wijs in de wereld laten landen met een carrière voor ogen waarin zij gelukkig en van betekenis kunnen zijn voor zichzelf en voor anderen: dat is waar wij de lat voor onszelf gelegd hebben.  

Met een internationale schakelklas (ISK), mavo-, havo- en vwo-afdeling is het Edith Stein College een brede en veelzijdige school die leerlingen veel te bieden heeft.

Onze visie

De ontwikkeling van onze leerlingen: daar draait het om op het Edith Stein College. Bij alle plannen die wij maken, en bij alles wat we doen is de belangrijkste vraag die we ons stellen of onze leerlingen hier sterker van worden. (groei)  

Investeren in taalontwikkeling, kennis aanbieden en vaardigheden aanleren zijn essentieel voor de ontwikkeling van onze leerlingen. Daarnaast vinden wij het ook belangrijk om onze leerlingen wijs in de wereld te laten landen. Een wereld waar op de ene plek zelfstandigheid en assertiviteit van ze verwacht wordt, en op de andere plek van hen gevraagd wordt om onderdeel van het geheel te zijn.  

Wij geven onze leerlingen vertrouwen en hebben hoge positieve verwachtingen van ze. We stimuleren dat leerlingen durven te oefenen en dus ook fouten durven te maken. Oefening baart kunst, en het gesprek daarover voeren wij graag. Eerlijkheid, oprechtheid en betrouwbaarheid typeren in het algemeen, maar zeker in die gesprekken ons gedrag naar leerlingen, en wij verwachten dit ook van hen. (Integriteit en vertrouwen)    

We zien toe op de grenzen die we stellen binnen de school. Tegelijkertijd kiezen wij er bewust voor om ruimte open te laten om in vrijheid te ontdekken welk gedrag in welke situatie wel en niet gepast is. Door hier – in elke betekenisvolle situatie – het gesprek met elkaar over te voeren, laten wij onze leerlingen oefenen met de mooie en moeilijke kanten van vrijheid. (vrijheid) 

Het is belangrijk voor ons dat leerlingen zich vrij en veilig voelen om zichzelf te zijn. Omdat we elkaar hiervoor nodig hebben, stimuleren we dan ook dat leerlingen interesse in elkaar tonen, betrokken bij elkaar zijn en de verbinding met elkaar opzoeken. Door elkaar proberen te begrijpen, en elkaar en zichzelf écht ontmoeten. 


Het samenspel tussen leerlingen en leraren

We zijn trots op onze leerlingen: jonge mensen van ruim 70 nationaliteiten en culturen. Zij bevestigen ons elke dag opnieuw hoe verrijkend het is om met elkaar aan de slag te zijn in een klimaat waarin jonge mensen zichzelf ontdekken, opstaan en hun grenzen verleggen. Wij zijn overtuigd van het ongebreidelde potentieel van ieder kind om zich te ontwikkelen en te groeien in richtingen en niveaus die op deze school volop ontdekt en ervaren kunnen worden. Het ontsluiten van dit bijzondere potentieel, en de lerende kracht van de ontmoeting die op een brede school als de onze volop plaats kan vinden, dat is onze taakopvatting. Daar leven we voor tijdens ons werk, daarin vernieuwen we, daar staan we voor.

Wij zijn het oudste lyceum van Nederland. We nemen de ervaring en inzichten mee om succesvol te zijn in wat we doen. Dat zie je terug in de structuur van de school en de vakken binnen ons programma. Hierin is bijvoorbeeld veel aandacht voor Versterkt Taalonderwijs. Een Verlengde Brugklas, die leerlingen voorbereidt op een doordachte vervolgkeuze. Een schil om de school van allerlei activiteiten en faciliteiten zoals kosteloos ontbijt, huiswerkbegeleiding, bijles en sport en cultuurclubs. En bijzondere vakken, zoals Persoonsvorming.

Bovenal zijn het onze leraren die het verschil maken. Zij zijn het die het doen, met grote bevlogenheid en grote deskundigheid. Hun taakopvatting gaat het problematiseren ver voorbij. Als leerling weet je hen aan jouw zijde, altijd. Zij openen jouw mogelijkheden om te zijn wie je bent en te groeien naar wie je wilt zijn. Kinderen wijs in de wereld laten landen en met een carrière voor ogen waarin zij gelukkig en succesvol kunnen zijn. Dat is hoe het Edith Stein College de lat voor zichzelf heeft gelegd. 

Maar, als school vragen wij ook iets van onze leerlingen!

Wij nemen onze leerlingen serieus en vragen hen om hetzelfde te doen. Ze zijn welkom als ze al hun inzet meenemen. Ze kunnen op ons rekenen als ze hier werk willen maken van waar ze goed en gelukkig in willen worden. Als leerlingen dromen waar willen maken, dan horen ze thuis op het Edith Stein College. Het Edith Stein College is dus een geweldige springplank, maar geen rode loper. We vragen onze leerlingen om hun bluf en branie thuis te laten, maar hun trots en zelfbewustzijn mee te nemen. Niet voor niets is onze slogan: Mooi. Maak het maar waar

Aantrekkelijke randvoorwaarden voor collega's

We vinden het belangrijk dat onze nieuwe collega's goed kunnen landen op onze school en dat onze leraren zo goed als mogelijk gefaciliteerd zijn om het belangrijke werk goed te kunenn doen. We leggen de lat ook voor onze medewerkers graag hoog, en dit betekent dan natuurlijk ook dat we ervoor zorgen dat de randvoorwaarden van en voor het werk goed zijn.

Hoe ziet dat er o.a.uit?
- Onze nieuwe collega's kunnen rekenen op een uitsteking meerjarig inductieprogramma. 
- Vanwege een aantrekkelijk taakbeleid, kun je bijvoorbeeld bij een full-time aanstelling ervoor kiezen maximaal 22 lesuren van 50 minuten te geven. Hierdoor heb je aanzienlijk ruimte voor bijvoorbeeld onderwijsontwikkeling, persoonlijke ontwikkeling en voor- en nabereidingswerk van je lessen. 
- Al onze medewekers komen in aanmerking voor de arbeidsmarkttoelage van ongeveer 6 procent van het salaris. 
- Je werkt met een bevlogen team in een statig, modern en goed geoutilleerd schoolgebouw. 
- Onze school ligt prachtig gelegen in het centrum van de stad. We zijn goed bereikbaar met het OV en je hebt een gratis parkeerplek naast het mooiste schoolplein van de stad. 

Voor meer informatie over de school, zie onze website: www.edithsteincollege.nl.


Bij Edith Stein College is de volgende vacature beschikbaar: