Over ons

OBS de Stapvoorde is een plek waar leerlingen van vier tot en met twaalf jaar bijeenkomen, goed onderwijs krijgen (kwalificatie) en leren relaties aan te gaan met anderen door middel van samen spelen, samen werken en samen leren (socialisatie). Met als uiteindelijke doel om zelfstandige, zelfredzame en verdraagzame mensen te worden (persoonsvorming).
 

Kwalificatie

Dit gaat om het aanleren van vaardigheden, kennis en begrip. Om het verwerven van waarden en houdingen. We willen voor ieder kind een optimale ontwikkeling en willen daarover in open communicatie met de ouders/verzorgers. 

Socialisatie

Dit heeft betrekking op de vele manieren waarop we, via onderwijs, deel worden van een samenleving inclusief de daarbij behorende cultuur en tradities.  We vinden verdraagzaamheid (tolerantie) en gelijkwaardigheid daarbij belangrijk. In ieder lokaal hangt een bord met daarop het woord RESPECT. Daaronder hangen de bordjes: “Iedereen hoort erbij”, “De ruimte is van ons allemaal” en “We zijn zuinig op eigen en andermans spullen”. 

Persoonsvorming

Dit betreft de ontdekking van het unieke/eigene van elk kind in de relatie tot andere mensen. Het doel is dat leerlingen ervaren hoe ze autonoom, onafhankelijk en verbonden kunnen zijn vanuit wie ze ten diepste zijn, en verantwoordelijkheid nemen voor hun keuzes. Dit gebeurt dagelijks tijdens de interactie met elkaar, door afspraken te maken over onze omgangsregels, bevordering van de groepsdynamiek en vooral “Hoe sta ik erin?” “Wat is mijn bijdrage”? We oefenen in de praktijk met Rots en Water, actief burgerschap (denk aan de ander) etc.