Over ons
De missie van OSVSMet een onderwijsaanbod in de volle breedte van praktijkschool tot en met gymnasium, hebben onze scholen voor alle leerlingen die voortgezet onderwijs volgen, een geschikte opleiding. Als openbare stichting willen wij een respectvolle cultuur waarborgen, waarin leerlingen, ouders en medewerkers zich verbonden en betrokken voelen en verantwoordelijkheid nemen voor elkaars succes en welbevinden. Dit willen we doen vanuit een balans tussen een gezond zelfbewustzijn met respect voor de eigen waarden en een positieve grondhouding ten opzichte van onze multiculturele samenleving. Wij willen op onze scholen een veilige en inspirerende leeromgeving bieden, waar leerlingen met al hun talenten centraal staan.
Binnen de kleinschalige opzet van onze scholen kunnen we iedere leerling dié aandacht geven waar hij/zij recht op heeft. We onderkennen daarbij de diversiteit van talenten en houden rekening met de verschillen in aanleg tussen leerlingen. De leeromgeving is gericht op ontwikkeling, voor zowel de leerlingen als voor onze medewerkers.
We gaan er van uit dat iedere leerling ontwikkelingswensen en ontwikkelingsmogelijkheden heeft. Hierop willen we aansluiten en de verdere ontwikkeling van leerlingen stimuleren en ondersteunen. Dat doen we in een leeromgeving die uitdagend is, waarbij we oog hebben voor de veranderende wereld waarin wij leven. Moderne digitale hulpmiddelen en de daarbij behorende manier van communiceren, vormen een wezenlijk onderdeel van de wereld van onze leerlingen.
Wij zien het verzorgen van goed onderwijs als een contract tussen school, leerlingen en ouders. Daarbij onderkennen wij wederzijdse rechten en plichten van deze partijen aan elkaar. Ten aanzien van ons aandeel in deze rechten en plichten willen wij ons als school op een open manier verantwoorden aan de andere partijen.
Invulling van de missie per schoolOSVS prijst zich gelukkig met een zeer uitgebreid scholenaanbod. Omdat iedere school zijn eigen specifieke doelgroep heeft, is er sprake van vier verschillende scholen die werken vanuit hun eigen invulling van de bovenstaande missie. Daarmee wordt aan leerlingen en hun ouders de veiligheid en herkenbaarheid gekozen van kleinschaligheid waarin iedere leerling zich gekend en herkend weet.
De Mavo Vos: Wie zijn wij? De Mavo Vos is onderdeel van De Vlaardingse Openbare Scholengroep (De Vos). Dit is een school voor Voortgezet Onderwijs. Wij vormen samen met de openbare VO-scholen uit Schiedam de Openbare Scholengroep Vlaardingen Schiedam (OSVS).
Welke typen onderwijs geven wij? Het onderwijs wordt aangeboden vanaf het niveau KBL|mavo tot en met mavo.
Wat is ons doel? Wij bereiden leerlingen voor op een vervolgstudie binnen het mbo of havo door het geven van algemeen toegankelijk onderwijs met interculturele en internationale elementen. Wij ontplooien de individuele kwaliteiten en dagen onze leerlingen uit die verder te ontwikkelen.
Onze merkbelofte Wij bieden leerlingen en medewerkers ruimte voor eigen talent, creativiteit en initiatief. Binnen een veilige omgeving kunnen leerlingen, op hun eigen tempo en op hun eigen manier, toewerken naar een diploma. Vanzelfsprekend is ICT hierbij een belangrijk middel. Wij maken het leerproces uitdagend door leerinhouden te verbinden aan echte vraagstukken zodat leren niet alleen binnen de school(tijd) plaatsvindt, maar ook erbuiten. We leren van en met elkaar: leerlingen onderling, leerlingen van docenten, maar ook docenten van leerlingen.
Op De Mavo Vos wordt vmbo-onderwijs aangeboden op twee leerwegen. Leerlingen kunnen geplaatst worden in een dakpanklas (KBL/mavo), waar onderwijs op het hoogste niveau wordt aangeboden of in een mavo klas. Na klas 2 wordt de leerlingen bevorderd naar KBL of mavo niveau. In klas 1 en 2 kenmerkt het onderwijs zich door, gedurende een derde van de onderwijstijd, projectmatig te werken op beide niveaus met daarbij het gebruik van een eigen laptop en het aanleren van de benodigde ICT-vaardigheden. Het andere deel wordt gevuld met werken in domeinen (samenvoegingen van vakken in de domeinen Mens&Natuur en Mens&Maatschappij) en met vakken als Nederlands, Engels, Wiskunde, Rekenen en Keuzewerkuur, waarbij leerlingen op eigen tempo en niveau werken aan stof die zij zelf kiezen. Leerlingen werken in een kleine en veilige setting waarbij docenten meerdere vakken verzorgen. Hierdoor ontstaat een sterke binding tussen docent en leerling.