Over ons

Macropedius staat in onze regio als volgt bekend:

  • We zijn een streekschool
  • We zijn een school voor havo, atheneum en gymnasium en Agora-onderwijs
  • We zijn een gezellige en gemoedelijke school
  • We zijn een school waar we elkaar (leren) kennen
  • We zijn een school die in contact staat met de omgeving
Deze punten omschrijven al aardig waar we als school voor staan. We zijn een school in de regio, maar ook vóór de regio. We zorgen ervoor dat kinderen in hun eigen omgeving naar school kunnen. En zo zorgen we ook voor ‘frisse aanwas’ in deze regio. Als deze kinderen als volwassene (professional) terugkeren naar die bekende grond, of als we er in slagen ze tijdens hun latere studie hier te houden, dan kunnen ze een bijdrage leveren aan deze omgeving. 

“Hoe ik Macropedius typeer? Als vriendelijk, collegiaal en er is hier geen standenmaatschappij. We hebben bijvoorbeeld een personeelskamer en geen docentenkamer.” – Frank Quaedvlieg, docent

Relatie, competentie en autonomie
We zijn een school waar leerlingen zelf leren en de vrijheid krijgen om zelf dingen te ondernemen. Maar ook voor het personeel is deze basis een voorwaarde om goed te presteren. Het sleutelwoord bij bijna alles wat we doen en ontwikkelen is motivatie. We zorgen ervoor dat onze leerlingen gemotiveerd raken om te werken aan hun eigen groei en ontwikkeling. Daarbij spelen we optimaal in op de behoeftes en wensen van onze leerlingen. We helpen hen om in beweging te komen, op zoek naar die motivatie. Soms letterlijk, soms figuurlijk.

Agora
Samen met Doregraaf bieden we onderwijs aan volgens het Agoraconcept. Wie hier meer over wil weten, kan het beleidsplan voor deze vorm van onderwijs lezen. Kort gezegd is Agora een onderwijsvorm waar in principe geen vaste vakken, huiswerk of toetsen ingeroosterd worden, waarbij leerlingen vanuit hun intrinsieke motivatie aan het leren zijn. Tenzij de individuele leerling daar nu juist wél behoefte aan deze structuur heeft. De leerkracht vervult een belangrijke coachende rol. Hij of zij begeleidt de leerling op weg naar een zelfgekozen reis-/leerdoel. Het autonoom leren staat centraal, maar dat leren vindt wel plaats samen met anderen, binnen én buiten een groep. Er is sprake van een grote mate van vrijheid, maar absoluut niet van vrijblijvendheid. Het eigen leerplan van elk kind bestaat uit challenges, uitdagingen die het kind zelf opzet.

Of zoek op zoekwoord