Wat we samen bereikt hebben

Een nieuw bestaan opbouwen al moeilijk genoeg

De hulp van Stichting Leergeld is bijzonder welkom

Amir is een Syrische jongen van 13 jaar. Sinds kort woont hij met zijn ouders en drie zusjes in Oirschot. Gevlucht voor de oorlog. Het gezin heeft een trauma te verwerken en kampt met psychische problemen. Het is moeilijk om alles achter te laten en elders een bestaan op te bouwen.

Zijn vader en moeder doen hun best om Nederlands te leren. Zelf spreekt Amir al goed Nederlands en hij heeft in het AZC leren fietsen. Na de zomervakantie gaat hij naar de middelbare school. Hij zou dan graag, op z’n Nederlands, op de fiets naar school gaan net als zijn klasgenootjes. Maar een fiets is wel erg duur. Gelukkig kan Stichting Leergeld een fiets voor Amir regelen. Bovendien kan Amir dankzij Stichting Leergeld ook gaan voetballen. Sport en ontspanning is belangrijk voor ieder kind, maar helemaal als je uit zo’n ellendige situatie komt…

24 augustus 2018 | Door: Stichting Leergeld en Iris van den Boomen

Passie: het mooiste wat er is!

Ontdekken wat je leuk vindt en de kans krijgen hier goed in te worden

Maria is 15 jaar oud en woont bij haar moeder. Haar ouders zijn gescheiden toen ze nog heel klein was. Haar vader heeft ze al lang niet meer gezien. Haar moeder werkt vier ochtenden als postbezorgster. Er is thuis niet veel financiële ruimte voor extra’s.

Maria was als klein meisje altijd al met een bal aan het spelen. Toen ze tijdens een gymles op de basisschool basketbal ontdekte en een keer een proefles had gedaan, was ze verkocht. Maar helaas. "De lessen zijn gewoon weg te duur", had haar moeder gezegd. Een hele teleurstelling.

Gelukkig was daar dan het Jeugdsportfonds die de contributie wilde betalen. Stichting Leergeld heeft gezorgd voor sportkleding en basketbalschoenen. Nu volgt Maria wekelijks les. Basketbal is echt haar lust en haar leven geworden! Even geen zorgen en lekker sporten!

Binnenkort organiseert de basketbalbond een extra trainingsweekend voor getalenteerde jeugdspelers. Maria wordt hiervoor uitgenodigd. Wat een enorme eer! De kosten van het trainingsweekend zijn 50 euro. Ai, dat is toch wel weer veel. Maria moet snel reageren, want niet iedereen kan meedoen. Moeder weet hoe belangrijk dit voor Maria is en hoe mooie kans dit is. Ze neemt daarom contact op met stichting Leergeld, omdat ze eerder ook via Leergeld geholpen is. Binnen een paar uur wordt ze teruggebeld: Maria kan zich inschrijven voor het weekend en stichting Leergeld zal de kosten daarvan betalen.

Maria heeft de tijd van haar leven gehad tijdens het trainingsweekend. Ze heeft zo ontzettend genoten en zo veel geleerd! Haar droom is nu om ooit voor Nederland te mogen spelen op belangrijke toernooien.

30 juli 2018 | Door: Stichting Leergeld en Iris van den Boomen

Laat talent niet verloren gaan!

Van kleine meid naar danseres in het theater

Daniëlle zit in een pleeggezin en kan ontzettend goed dansen. Er is niets wat ze liever doet! Nu gaat ze binnenkort naar de middelbare school. Ze zou graag naar een speciale school gaan waar onderwijs en dansopleiding samen gaan. Omdat dit publiek onderwijs is, zouden de danslessen gratis zijn. Maar helaas is het onderwijsniveau te moeilijk voor haar. Ze is wat dansen betreft dan ook aangewezen op particuliere dansopleidingen. Deze kosten erg veel geld.

De pleegouders van Danielle hebben alles voor hun pleegkinderen over, maar een particuliere dansopleiding bekostigen, dat lukt echt niet. Gelukkig is daar Stichting Leergeld. Zo’n bijzonder talent mag je nooit verloren laten gaan! Daarom ondersteunt Stichting Leergeld Daniëlle en haar ouders en bekostigt de danslessen. Nu staat Daniëlle binnenkort in de Schouwburg en ze heeft de vrijwilligers van Leergeld uitgenodigd om te komen kijken!

21 juni 2018 | Door: Iris van den Boomen

"It takes a village to raise a child"

Een bijzondere dag bij Stichting Leergeld Wassenaar

Dat heeft Stichting Leergeld Wassenaar de afgelopen jaren wel bewezen. Deze lokale stichting zet zich in om bijna 160 kinderen te ondersteunen met de contributie van sport, scouting of muziekles, een fiets, laptop, bijdragen voor een schoolreis of extra schoolkosten. Dit jaar willen ze nog meer hulp bieden en hopen 200 kinderen te kunnen ondersteunen.

Op 15 juni mocht ik met eigen ogen zien wat Stichting Leergeld Wassenaar doet om deze kinderen te ondersteunen. Ingrid (lokaal vrijwilliger van het jaar 2017) en Florine staan al te wachten. Vandaag worden er door Ecoware verschillende fietsen en laptops geleverd waarmee stichting Leergeld het leven van een mooi aantal kinderen positief kan veranderen. Een prachtige rij fietsen staat blinkend in de zon te wachten op hun nieuwe eigenaren die er erg gelukkig mee zijn.

Ondertussen zit Florine boven op het kantoor met voor haar uitgestald een aantal laptops. Het duurt niet lang voordat een alleenstaande moeder van een schoolgaande dochter zich meldt. Ze had bericht ontvangen dat er eindelijk een laptop beschikbaar was. Ze is dolgelukkig. Haar dochter weet het nog niet eens. Wat zal dit een mooie verrassing voor haar zijn als ze straks thuiskomt! Nu kan ze thuis haar huiswerk maken en samenwerken met klasgenoten aan school. Ook de andere laptops zorgen vandaag voor een heel aantal gelukkige gezichten!

Vandaag was een mooie dag. Ik heb kunnen zien met hoeveel passie en tomeloze energie Ingrid, Florine en de andere vrijwilligers zich dagelijks inzetten om kinderen te ondersteunen en hen kansen te bieden die ze anders niet krijgen. Zij zijn het die de echte verhalen achter de mensen kennen en weten hoe ze op de juiste manier kunnen helpen.

21 juni 2018 | Door: Iris van den Boomen

Ook ik naar Londen!

Wat een geluk, de kosten voor mijn schoolreis zijn betaald

Een Leergeld Intermediair bezoekt een gezin met een alleenstaande moeder met 2 schoolgaande kinderen van 14 en 16 jaar, Jayden en Amy. Voorheen had de moeder samen met haar partner een webwinkel. Nu werkt ze 2 dagen in de week als receptioniste. Na een faillissement en een echtscheiding rest een schuld van 18.000 euro. Er is sprake van budgetbeheer, moeder heeft 70 euro per week leefgeld. Daarmee doet ze wat ze kan, maar het is geen vetpot! Moeder doet bij Leergeld een aanvraag voor schoolkosten en sportactiviteiten van de kinderen. Leergeld verwijst naar het Participatiefonds van de gemeente en naar de gemeentelijke regeling voor sportondersteuning. Leergeld helpt moeder bij de aanvraag van het kindgebonden budget. Nu kan ze haar kinderen gelukkig weer geven wat ze verdienen. Maar er staat nog een grote kostenpost voor de deur. Een schoolreis van 500 euro naar Londen. Een ontzettend groot bedrag, maar hoe kan ze haar dochter uitleggen dat zij niet mee kan?! Gelukkig kan stichting Leergeld helpen. Leergeld betaalt de helft van het bedrag aan school en de rest wordt kwijtgescholden. Leergeld kan het bedrag declareren bij Nationaal Fonds Kinderhulp. Amy is door het dolle heen. Ze gaat naar Londen! Een wereldstad en een wereldse ervaring!!

30 mei 2018 | Door: Stichting Leergeld

Leerzaam en spannend

Een onvergetelijke ervaring tijdens schoolkamp

Melissa (12 jaar) woont in Zevenaar bij haar vader. Haar vader heeft inkomen uit werk en zit boven de bijstandsnorm. Hierdoor kan hij geen gebruik maken van de minimaregelingen van de gemeente. Maar thuis zijn er wel degelijk zorgen...

Bij het huisbezoek wordt zijn financiële situatie duidelijk: na zijn echtscheiding is vader met Melissa en haar gehandicapte broertje naar Zevenaar verhuisd. Een ander zusje woont bij moeder. Daarvoor betaalt vader alimentatie. Ook lost hij maandelijks een flink bedrag af voor een gezamenlijke lening uit het verleden. Verder heeft hij aanzienlijke reiskosten, onder andere voor zijn werk en voor het vervoer van zijn zoon naar verschillende medische instanties. Aan het eind van de maand is er geen geld over voor extraatjes.

Binnenkort wordt er door de school van Melissa een kamp georganiseerd. Haar vriendinnen zijn al opgewonden plannen aan het maken. Melissa voelt zich een buitenbeentje en is teleurgesteld. Het kamp kost extra geld en ze weet dat ze waarschijnlijk niet mee zal kunnen. De rekening voor het schoolkamp van Melissa (75 euro) kon vader namelijk niet betalen. Leergeld heeft het bedrag rechtstreeks overgemaakt aan de school van Melissa. Hierdoor kon Melissa gewoon met haar vriendinnen mee op kamp. De speurtocht, de gezellige slaapzaal, het samen koken en de verhalen die zij 's avonds uitwisselden bij het kampvuur... Het was een ervaring om nooit te vergeten!

7 mei 2018 | Door: Stichting Leergeld

Wat een computer wel niet kan betekenen!

Nu kan ik ook thuis aan school werken

De ouders van Ibrahim (13 jaar) hebben een kleine schoenmakerszaak in Den Haag. Zij werken hard voor hun gezin van drie kinderen die ze een goede toekomst willen bieden. Hun inkomen is alleen nauwelijks voldoende om de vaste lasten te betalen.

Ibrahim volgt de brugklas VMBO/HAVO. Met andere kinderen uit zijn klas werkt hij aan een gezamenlijk werkstuk. Zij wisselen hun voortgang uit via internet. Bij Ibrahim thuis was geen computer omdat zijn ouders daarvoor geen geld hadden. Het was voor Ibrahim dan ook heel lastig om goed bij te blijven en om samen te kunnen werken met zijn klasgenoten.

Via zijn meester zijn de ouders van Ibrahim naar leergeld verwezen en hebben zij een aanvraag voor een computer gedaan. Ibrahim kan voortaan ook meewerken aan werkstukken voor school. Dat doet hem goed! Want hij wil laten zien wat hij kan en zijn steentje bijdragen...

25 april 2018 | door: Stichting Leergeld

Van jong meisje tot prima ballerina

Kunnen blijven dansen maakt gelukkig

Drie schoolgaande kinderen, Lieke, Stijn en Ellen, wonen bij hun vader. Hun moeder is onlangs na een lang ziekbed overleden. De combinatie van mantelzorg, ouderschap, woonlasten en zelfstandig ondernemer hebben hun tol geëist. De inkomsten uit het eigen bedrijf zijn sterk teruggelopen en, gezien de situatie van vader, ziet er niet naar uit dat dit op de korte termijn zal verbeteren. Hij zal alle zeilen moeten bijzetten om alle rekeningen te betalen.

In zo'n lastige tijd ook nog financiële zorgen hebben, is verschrikkelijk. Als ouder wil je het beste voor je kind en het doet pijn als je ze niet kan geven wat ze verdienen. Vader is door de schoolmaatschappelijk werkster naar Leergeld verwezen. Stichting Leergeld steunt dit gezin door betaling van de sportactiviteiten van de kinderen. In overleg met school worden de ouderbijdragen kwijtgescholden. Eén van zijn dochters is behoorlijk getalenteerd. De dansschool waar ze traint heeft haar gratis extra danslessen aangeboden. Nu kan ze blijven dansen en wie weet wordt ze wel een echte prima ballerina!

19 april 2018 | door: Stichting Leergeld